searchAKILLI ARAMA
formİLETİŞİM FORMU
tel

MENÜ

kapat

İLETİŞİMDE KALIN

BİZİ TAKİP EDİN

facebook twitter instagram youtube
kapat

AKILLI ARAMA

Size en uygun projeleri listelemek için aşağıdaki kutuları kullanın.

-
kapat

İLETİŞİM FORMU

Projelerimiz ile ilgili bilgi sahibi olmak için iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.

İLETİŞİM FORMU

ampulFORMU DOLDURMAYA DEVAM ET
KAPATclose
LIVE IN sinpaş

Baharatların Mistik Dünyasını Keşfedin

Havalar soğudukça bitki çaylarıyla beraber daha çok tüketmeye başladığımız baharatlar aslında sadece bir tatlandırıcı değil, eski tarihlerden beri şifa kaynağı olarak kullanılan malzemeler arasındadır. Eski Yunan, Çin, Asur, Sümer, Mısır ve Roma’da şifalı otların ve baharatların hastalıkları iyileştirmede kullanıldığı bilinir ve Hipokrat, Galen gibi ünlü hekimler de tedavilerinde bu ürünleri kullanmışlardır.

Eski tarihlerde en önemli ticaret kaynaklarından biri olan baharatların ufacık bir paketi için bile insanların dünyanın öbür ucu sayılabilecek uzaklıktaki yerlere gittiğini düşünürsek, bugün çok şanslıyız! Kolaylıkla pek çok çeşit baharata ulaşabiliyoruz ve istediğimiz miktarda satın alabiliyoruz. Peki bu kolaylıktan yeteri kadar faydalanabiliyor muyuz? İşte bu soruya cevaben tarçın, karanfil, kakule, yenibahar vb. kolayca ulaşabileceğiniz baharatların faydaları ve onlarla hazırlayabileceğiniz basit tarifler sizlerle…

 

Tarçın

Tarçın aslında yüksek miktarda uçucu yağ içeren bir ağaç kabuğudur. Bir zamanlar para birimi olarak işlem gören tarçın; hem çubuk hem de toz olarak kullanılabilir. Sinnamaldehit, anti-viral, anti-bakteriyel ve anti-fugnal özellikler göstermesiyle beraber diş çürümesine ve ağız kokusuna da iyi gelir.

Tarçın da dahil olmak üzere bazı baharatlar, yararlı bakterilerin büyümesini destekleyen prebiyotik özelliklere sahiptir. Bu sebeple tarçındaki uçucu yağlar bağırsak mikroflorası üzerinde de faydalı etkiye sahiptir.

Tüm bunlarla beraber tarçın özellikle tip2 diyabeti yönetmede orta derecede bir etkiye sahiptir ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur. Özellikle diyet yaparken veya şeker tüketimine dikkat ederken tükettiğiniz tatlılara, meyvelerin üzerine, yulaf lapası vb. gıdaların üzerine biraz tarçın eklemek faydalı olacaktır.

Tarçınlı assam çayı: Ortalama 600 ml’lik suyu bir demlikte ısıtın. Kaynadıktan sonra üzerine 1 adet çubuk tarçın ekleyip 1-2 dakika birlikte kaynatın ve ocaktan alıp 2 çay kaşığı assam çayını ekleyip 2-3 dakika demlenmeye bırakın. Ardından çubuk tarçını çıkarıp çayı süzün ve damak tadınıza göre bal ile beraber servis yapın.

Assam Çayının Faydaları: Hindistan’ın en popüler çaylarından biri olan Assam çayı, zengin bir antioksidan kaynağıdır ve kardiyovasküler sağlık için oldukça faydalıdır. Bununla beraber bağışıklığı güçlendirmeye yardım eder.

 

Karanfil

Bugün çoğunlukla tane olarak tükettiğimiz karanfil, aslında karanfil ağacının kurutulmuş çiçekleridir. Çin yakınlarındaki Baharat Adaları’na (Doğu Hint Adaları) özgü olan karanfil, yerel mutfağın önemli bir parçasıdır ve Orta Çağ’ın sonlarında bütün Asya’ya ve Avrupa’ya yayılmıştır.

Harika bir beta-karoten kaynağı olan karanfil; kalp hastalığı ve diyabet hastalıklarına iyi gelir. Karoten pigment ailesi, önemli antioksidanlar ve provitaminlerden oluşur ve göz sağlığına iyi gelen A Vitaminine dönüşebilir.

Anti-inflamatuar özelliklere bağlı pek çok bileşen içerir. Eugenol bunlardan en önemlisidir ve artrit gibi hastalık risklerini azalttığı gibi semptomları yönetmeye yardımcı olur.

Ayrıca ağızdaki plak, diş eti iltihabı ve bakteriler üzerinde oldukça etkilidir. Ağız kokusunu engellemek için günlük hayatta da kullanılan karanfil ile doğal bir gargara hazırlayabilirsiniz.

Karanfilli gargara: 250 ml kaynamış suya, 20-25 adet karanfil ekleyin. Su tamamen soğuyana kadar karanfilleri içinde bekletip ardından süzün. Böylece 2 malzemeli doğal gargaranız artık hazır! Dilerseniz portakal, nane, tarçın gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.

 

Kakule

Hindistan kökenli ve yoğun bir tada sahip olan kakule, tohumu ve yağıyla beraber tıbbi özellikleri sebebiyle yüzyıllar boyunca geleneksel tıpta kullanılmıştır. Yüksek tansiyonu olan kişilerin kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu çeşitli araştırmalarla kanıtlanmış olan bu baharat, yüksek antioksidan taşır.

Anti-inflamatuar etkisiyle kronik hastalıklardan koruyan, iltihapla savaşan ve hücreleri hasara karşı koruyan bir yapısı vardır. Bununla beraber ülser gibi mide rahatsızlıklarına da iyi geldiği yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Bir çalışmada, kakule özlerinin diş boşluklarına neden olan beş bakteriyle savaşmada etkili olduğunu da kanıtlanmıştır. Ayrıca Ağız kokusu ve ağızda yer alan bakterilerin azalmasına da iyi gelir.

Kakuleli Masala Chai Tarifi
Malzemeler:

Bir tutam karabiber
8 adet kakule
1 küçük parça taze zencefil
2 adet çubuk tarçın
8 adet karanfil
1 yemek kaşığı siyah çay
2 su bardağı tam yağlı süt
2 su bardağı su

Yapılışı:
1. Havan veya öğütücü kullanarak baharatları toz haline getirin veya direkt toz hallerini satın alın.
2. Su ve sütü orta boy bir tencerede kaynama noktasına getirin. Karabiber, kakule, taze zencefil, tarçın ve karanfil ekleyin. Kaynamaya başlamadan önce çayı da ekleyin.
3. Ocağın altını kısın ve kısık ateşte 10 dakika demleyin.
4. Ardından çayınızı iyice süzün. Damak tadınıza göre limon veya bal beraber servis yapın.

 

Zerdeçal

Kronik hastalıklarla ve iltihaplanmaya karşı gerçek bir savaşçı olarak kabul edilen zerdeçal, Hindistan’da Güneydoğu Asya’nın bazı bölgelerinde yetişen çiçekli bir bitkinin rizomlarından veya köklerinden elde edilir. Güçlü renginin yanı sıra anti-inflamatuar olduğu bilinir.

Bu baharata karakteristik sarı rengini veren kurkumin, zerdeçalı bu kadar sağlıklı kılan ana bileşenlerden biridir. Kurkumin yaşlanma sürecini yavaşlatır, depresyonu ve Alzheimer hastalığını önler. Peki zerdeçalın sayamayacağımız pek çok faydasını görmeniz için nasıl tüketmelisiniz? İşte en önemli püf noktası da bu! Maalesef zerdeçalı yemeklere eklemek veya direkt almak yeterli olmayacaktır. Karabiberde yer alan piperin adı verilen bileşen, zerdeçalı biyolojik olarak daha kullanılabilir bir hale getirir. Bu yüzden uzmanlar, karabiber ile tüketilmesini öneriyor.

Altın süt, zerdeçalın zengin içeriğinden maksimum fayda sağlamak için hazırlayabileceğiniz bir tariftir. Ayrıca öksürüğe ve uykusuzluğa çok iyi gelir.

Altın Süt
Malzemeler:

1 Su Bardağı Süt
1 Çay Kaşığı Zerdeçal
½ Çay Kaşığı Zencefil
1 Çay Kaşığı Bal (İsteğe bağlı)
Tarçın
Karabiber

Yapılışı:
1. Küçük bir cezveye 1 su bardağı sütü ekleyin.
2. Süte 1 çay kaşığı zerdeçal, ½ çay kaşığı zencefil ve az miktarda karabiberi ekleyin.
3. Karışımı kısık ateşte arada karıştırarak ısıtın, ancak kaynamasına izin vermeyin.
4. Kaynama ısısından ulaşmadan önce içeceği ocaktan alıp, bardağa doldurabilirsiniz ve sıcak, ılık ya da soğuk tüketebilirsiniz.
5. İçeceği tarçın ile süsleyebilir ve 1 çay kaşığı bal ile tatlandırabilirsiniz.

 

BONUS: Mevsimin Olmazsa Olmazı Pumpkin Spice Latte!

Malzemeler:
1 fincan demlenmiş filtre kahve
1 su bardağı badem sütü (240 mL)
2 yemek kaşığı bal kabağı püresi
2 yemek kaşığı bal
¼ çay kaşığı vanilya özü
½ çay kaşığı pumpkin spice baharat karışımı

Pumpkin Spice karışımı:
3 Yemek kaşığı toz tarçın
2 tatlı kaşığı toz zencefil
2 tatlı kaşığı toz muskat
1,5 tatlı kaşığı yenibahar
1,5 tatlı kaşığı toz karanfil

Yapılışı:
Baharat karışımı için karanfili öğütün ve diğer baharatlarla karıştırın. Pumpkin Spice Kahve için tüm malzemeleri orta boy bir sos tenceresinde birleştirin ve ara sıra karıştırarak kaynamamasına dikkat ederek ısıtın. Dilerseniz çırpılmış krem krema ile süsleyerek servis yapın.

#liveinsinpaş

Şu İçerikler de Hoşunuza Gidebilir:

E-BÜLTEN

e-mail adresinizi giriniz