Dünyadan Yeşil Ofis Uygulamaları
Anasayfaya DönSürdürülebilir yaşam alışkanlıkları gün geçtikçe biraz daha fazla konuşuluyor. Plastik şişeler yerine kendi mataralarımızı tercih ederek, alışveriş çantamızı yanımızdan ayırmayarak başladığımız çevre dostu yolculuğumuz zamanla hayatın her anında karşılığını buluyor.
Bu alanlardan biri de günümüzün büyük kısmını orada geçirdiğimiz çalışma alanlarımız. Birçok şirket enerji sistemlerini yenileyerek, çalışma koşullarını güncelleyerek iyi bir gelecek için, tüm çalışanlarını da bu plana dahil ederek, adımlar atıyor. Uzun yıllardır çevre dostu girişimleriyle gündemde ve öncü olan şirketleri ve yeşil ofis uygulamalarını sizin için yazdık:
IKEA
Ikea’nın 2017 yılında, dünyadaki sürdürülebilir binaları derecelendiren BREEAM sertifikası alan Malmö’deki merkez ofisi Hubhult, İskandinavya’nın da en sürdürülebilir binası seçilmiş. Tüm sistemleri ve mimari geometrisi enerji tasarrufu çerçevesinde tasarlanan Hubhult’ın elektriğinin büyük bir kısmı otoparkın dış cephesindeki güneş panellerinden sağlanıyor. Geri dönüştürülmüş ve çevre dostu biçimde elde edilmiş materyallerle yapılan IKEA ürünlerinin kullanıldığı çalışma alanları hem kullanıcı dostu hem de minimal ve motive edici. Canlı bitkiler ve yeşil detaylar, doğadan bir parçayı her an yakınınızda hissettiriyor.
UNILEVER
Unilever, 99 ülkedeki ofis binalarının tümünde daha çevre dostu ve sürdürülebilir değişiklikler yapıyor. Kullandıkları yazılımlarla, ofislerde belli bir süre kullanılmayan tüm bilgisayarlar otomatik olarak kapanıyor. Çalışanlar hazırlanan ‘sustainable toolkit’ler ile neden ofiste bu çevre dostu alışkanlıkların geliştirildiği ve sonuçları konusunda bilinçlendiriliyor. Tüm çıktı makinelerini en doğa dostu alternatifleri ile değiştirip yenileyen Unilever, gerekmedikçe çıktı almamak, dijital çözümlere yönlendirmek konusunda da çalışanlarına çözümler sunuyor. Tek kullanımlık kağıt ve plastikleri ofislerden ve çalışma sistemlerinden çıkarmak adına birçok şirket gibi dijital fatura, elektronik imza gibi teknolojileri kullanıyorlar. Zero waste, yani ‘atıksız bir ofis’ hedefleyen Unilever, atık yönetim sistemlerini geliştirmeye devam ediyor.
IBM
Dünyanın en büyük yazılım ve teknoloji şirketi IBM’in çevre dostu ofis sistemi, akıllı bina sistemlerine dayanıyor. Dünyanın en çevre dostu binalarından biri olarak tescillenmiş Londra’daki The Crystal, enerji sistemlerinden havalandırma ve soğutma sistemlerine her adımda çevre dostu en son teknolojilerle tasarlanmış. Sık periyotlarla karbon ayak izi ve tüketim ölçümleri yapan IBM, çevreye karşı duyarlılığı yüksek global bir şirket olarak yıllardır listelerin üst sıralarında yer alıyor.
ADOBE
Öncü yazılım ve teknoloji şirketlerinden Adobe, uzun yıllardır çevre dostu ofis uygulamaları ile de öne çıkıyor. Tıpkı diğer örneklerde olduğu gibi ofis binasında enerji tasarruf sistemleri kuran Adobe, çatılara kurduğu güneş enerjisi sistemleri ile binaların enerjisini büyük oranda yenilenebilir sistemlerden sağlıyor. Çalışanları arasında kurdukları ve ‘Action Team’ adını verdikleri ekipler, sürdürülebilir politikaları hayata geçirme konusunda öncü ve yönlendirici oluyorlar. Hem ofiste hem de kendi hayatlarında sürdürülebilir ve çevre dostu alışkanlıklar geliştirmek üzere iklim değişikliği, karbon ayak izi gibi konularda bilgi verici etkinlikler düzenliyorlar.
PATAGONIA
Outdoor spor markası Patagonia, ham maddeden üretime, taşımadan mağazalarına, sürecin her aşamasında çevre dostu, etik ve sorumlu bir marka. California’daki global ana merkezlerini eski bir itfaiye binasından dönüştüren şirket, çıkan tüm inşaat atığını dönüştürüp yenilemeyi de %98.5 oranında geri dönüştürülmüş çelik ile yapmış. Kullanılan odunların %90’ı orman yangınlarından geriye kalan ağaçlar olmuş. Birçok merkezlerindeki enerji ihtiyaçlarının kayda değer bir bölümünü güneş panellerinden sağlıyorlar ve sadece LED aydınlatma kullanıyorlar. SMARTGRID adındaki akıllı sistemler gerektiğinde ısıtıp soğutarak enerji tasarrufu sağlıyor ve sağlıklı bir çevre yaratıyor.