Hem Gezi Hem Keyif: Tarihi Hanlar ve Hamamlar Rehberi
Anasayfaya DönHem Gezi Hem Keyif: Tarihi Hanlar ve Hamamlar Rehberi
Türkiye'nin dört bir yanında bulunan ve tarihi yapısı ile büyüleyen han ve hamamlar hem gezmek hem de rahatlamak isteyen herkes için ideal bir durak. Ülkemizde tarih kokan sokaklarda dolaşırken, geçmişin izlerini sürerken ve eşsiz kültürel mirasımızı keşfederken bu tarihi han ve hamamlara da gezi rotanızda yer vermek isteyebilirsiniz!
İstanbul'un Tarih Kokan Han ve Hamamları
Kozmopolit bir şehrin içinde geçmişe gitmek, geçmişi solumak ve tarihi bir atmosferde kaybolmak istiyorsanız İstanbul’da gezmenizi önerdiğimiz han ve hamamları anlatalım.
Tahtakale Hamamı
15. yüzyılda inşa edilen Tahtakale Hamamı, 1900’lü yıllara kadar hamam olarak hizmet vermiş, günümüzde ise iş hanı olarak kullanılmaya başlamıştır. Eminönü semtinde tarihi bir güzellik olarak hala ayakta duruyor. Osmanlı mimarisinin zarif izleriyle bezeli olan hamam, geçmişten gelen mistik bir atmosfer de sunuyor. İstanbul'un tarihi dokusuna tanıklık eden bu mekân, adeta zamanda donmuş bir anın temsili gibidir.
Yol tarifi için tıklayın.
Cağaloğlu Hamamı
18. yüzyılda inşa edilen Cağaloğlu Hamamı, Osmanlı hamam kültürünün en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilir. Estetik detayları ve büyüleyici havasıyla İstanbul'un tarihi ruhunu yansıtıyor. Cağaloğlu Hamamı, tarihle iç içe harika bir deneyim sunuyor. Üstelik misafirlerine bakıldığında oldukça dikkat çekici isimler de göze çarpıyor: Hamam bugüne kadar Harrison Ford, Ophrah Winfrey, Tony Curtis, Cüneyt Arkın, Sertap Erener, Barış Manço gibi pek çok ünlünün ziyaret ettiği bir yer olmuş.
Yol tarifi için tıklayın.
Çemberlitaş Hamamı
16. yüzyılda, Osmanlı’nın en güçlü kadınlarından biri olan ve Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu II. Selim ile evli olan Nurbanu Sultan tarafından inşa ettirilmiştir. Bu tarihi yapı, İstanbul'un kalbi sayılan yerlerden biri olan Çermberlitaş’ta bulunuyor. Zamanla yenilenmiş olsa da hala orijinal mimari özelliklerini koruyan hamam, sunduğu deneyimle zamanda yolculuk yaptığınız hissini uyandırıyor. Bu yüzden Çemberlitaş Hamam’ı özellikle de geçmişin büyüsünü hissetmek isteyenleri bekliyor.
Yol tarifi için tıklayın.
Büyük Yeni Han
1764 yılında III. Mustafa tarafından inşa edilen Büyük Yeni Han, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunur. Bu han, Büyük Valide Han'ın da tam karşısında yer alır. Büyük Yeni Han, İstanbul'un en geniş ticaret hanlarından biri olarak kabul edilir. 5.180 metrekarelik alanda toplamda 3 katlı olan bu yapı hala tarihin izlerini en güzel şekilde yansıttığı için görülmeye değer hanlar arasında bulunuyor.
Yol tarifi için tıklayın.
Kuru Kahveci Han
1912 senesinde İhsan Kurukahveci tarafından inşa edilmiş bir mekân Kuru Kahveci Han, Eminönü’nde etrafa yayılan o enfes kahve kokusunun merkezi. Geniş pencereleriyle gözleri cezbeden ve dikdörtgen şeklinde uzun bir avluya sahip olan bu yapının girişinde hoş bir çay ocağı bulunuyor. İstanbul'un en iyi şekilde korunan tarihi hanlarından biri olarak öne çıkan Kuru Kahveci Han, kuruluşunun ilk yıllarında tuhafiyecilerden kürk ve deri tüccarlarına kadar birçok farklı işletmeye ev sahipliği yapmış ancak günümüzde çoğunlukla depo olarak kullanılıyor.
Yol tarifi için tıklayın.
Ankara’nın Tarih Kokan Han ve Hamamları
İstanbul’da olduğu kadar Ankara’da da buram buram tarih kokan han ve hamamların sayısı oldukça fazla.
Sulu Han
Halk arasında “Sulu Han” olarak bilinse de asıl adı Hasan Paşa Hanı’dır. 2. Bayezid Devri'nin emirlerinden biri olduğu bilinen Hasan Paşa tarafından 1511 yıllarında yaptırılır. Tarihi dokusunu koruyor olsa da Sulu Han günümüzde; zücaciye, nalburiye, billuriye, baharatçı gibi dükkanların bulunduğu canlı bir ticaret alanına dönüşmüş ve 1980'lerde Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği restorasyon çalışmasıyla günümüzdeki halini almış bulunuyor.
Yol tarifi için tıklayın.
Pilavoğlu Hanı
16. ve 17. yüzyıllar arasında yapıldığı bilinen Pilavoğlu Han, kendisi gibi tarihi olan Çengel Han karşısında bulunur. Günümüzde çeşitli atölyeler ve mekanlara ev sahipliği yapıyor olsa da tarihi dokusunun orijinal özelliklerini hala taşır. Pilavoğlu Han'ı farklı kılan en önemli nokta ise Batı ve Doğu kapılarına benzer bir dehliz yapısının olmasıdır. Tarihin mistik havasını solumak için “görülmesi gerekli yerler” listenizde mutlaka olmalı.
Yol tarifi için tıklayın.
Karacabey Hamamı
1427 yılında başlayan inşaatı 13 sene süren hamam, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak günümüze kadar gelmiş. Ankara’nın en eski tarihi yapılarından da biri olan bu hamam, Vakıf Külliyesi II. Murat’ın Kadı Askeri olan Celalettin Karacabey İbn-i Abdullah tarafından yaptırıldı. Tarih kokan bu mimari zarafet örneği hamam, bugün hala ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Yol tarifi için tıklayın.
Şengül Hamamı
15. yüzyılın ikinci yarısından beri hala hizmet veren bu tarihi hamam, Anadolu Beylerbeyi İshak Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yaptırıldıktan sonra ilk kez 19. Yüzyılda tadilata girmiş, 2009 yılında ise restore edilmiştir. Zamana meydan okurcasına tarihi bugüne taşıyan bu hamam mimarisi ile görülmeye değer olmasının yanında ziyaretçilerini de hala kabul ediyor.
Yol tarifi için tıklayın.
Ne dersiniz? Hepsi de görülesi yerler, değil mi? Han ve hamamların tarihine meraklı olanlar için yaptığımız küçük rehber aslında buzdağının görünen kısmı. Ülkemizin dört bir yanında gezilip görülecek pek çok tarihi han ve hamam bulunuyor. Hepsi tarihteki işlevlerini korumuyor olsa da görülmeye değer mimari yapılar olarak ayakta duruyor, her biri geçmişin sırlarını bize fısıldıyor, zaman tüneli gibi bizi farklı dönemlere taşıyor. Eğer tarihin ve kültürün büyülü dünyasına bir yolculuk yapmak isterseniz, bu han ve hamamları kesinlikle listenize eklemeye değer!