İstanbul’un En İyi Yeme İçme Noktaları
Anasayfaya DönYemek yemeyi seviyoruz. Kalbe giden yol, klişe ama doğru, mideden geçiyor. Uzun bir günün ardından, minik akşam yemeği keşiflerinden, bizi şehrin diğer ucuna götüren tatlı kaçamaklara uzanan bu lezzet yolculuğu, İstanbullu’nun gündeminden düşmüyor. Öte yandan İstanbul, 8000 yıllık tarihi ve gastronomik birikimiyle, şehirliye geniş bir skalada lezzet deneyimi vadediyor.
Şık Bir Akşam Yemeği
Günün karmaşasından sıyrılmak ve anın tadını çıkarmak isteyen şehirliler, akşam yemeği masalarında buluşuyor. Bu tür restoranlar, kutlamalar ve özel günler için klasik bir tercih.
, Fenerbahçe’deki Wyndham Grand Otel’in çatı katında, klasik ve eşsiz İstanbul manzarası eşliğinde bir akşam yemeği için elegan bir seçenek. Mutfağın başındaki isim beklenmedik lezzetlerin birlikteliği Fusion Mutfak çalışmalarını Türkiye’de ilk uygulayan şeflerden Mehmet Yalçınkaya. Restoranın; deniz mahsülleri, kırmızı ve beyaz et seçeneklerinin geniş olduğu menüsü, geleneksel Yunan mezeleri ve yemekleri ile de öne çıkıyor.
Boğa’z Steakhouse, Boğaz’a nazır akşam yemeklerinizde, iddialı biftek-burger menüsüyle fark yaratmaya aday. Mekan, eski bir Boğaziçi köyünde olduğunuzu hissettiren sakin atmosferinde doyurucu bir öğün vadediyor. Hafta sonları ise açık büfe kahvaltı seçenekleri mevcut.
İstanbul’un öne çıkan diğer şık akşam yemeği alternatifleri de şöyle:
Mikla Restaurant – The Marmara Pera Hotel / BEYOĞLU
Spago – St. Regis İstanbul / NİŞANTAŞI-ŞİŞLİ
Dünya Mutfağı
İstanbul bir yemek sever için dünya mutfaklarından keşfedeceği sınırsız tatlarla dolu!
Saint Joseph Derneği bünyesindeki Club Quartier, Kadıköy’ün gözde mahallesi Moda’daki bir şehir kulübü. Moda burnunda bulunan klubün içerisindeki Brunelle, kendinizi bir Fransız bahçesindeymiş gibi hissedeceğiniz sakin atmosfere sahip. Fransız mutfağı ağırlıklı restoran, aynı zamanda farklı bir şehir içinde şehirden kaçış destinasyonu.
Brunelle, sunduğu sofistike lezzetler ve mevsimsel lezzetler ile İstanbul’un en iyi yeme içme noktalarından biri olarak öne çıkıyor.
İstanbul’un öne çıkan diğer dünya mutfağı alternatifleri de şöyle.
Vogue / BEŞİKTAŞ
Sunset Grill & Bar / ULUS
Seasons Restaurant - Four Seasons Hotel / SULTANAHMET
Tarihi Tatlar
İstanbul’da yemek ve mekan trendleri sürekli değişirken, bazı yerlerin İstanbullular’ın en iyiler listelerindeki yeri hiç değişmiyor. Şehrin geçmişiyle kurduğu bağlardan beslenen nostaljik ruhlar için, tarihi ve kalitesinden ödün vermeyen zamansız mekanlar, aynı zamanda kararsız kalınan anların kurtarıcıları.
Tarihi yarımadanın yıllanmış sokaklarından birinde, 1876 yılından beri aynı dükkanda sizi bekleyen eşsiz bir tat söz konusu: Vefa Bozası. Öyle ki burada bu lezzeti bir kere deneyimledikten sonra, başka bir yerde içeceğiniz herhangi bir boza sizi tatmin etmeyebilir! Tarihi Vefa Bozacısı’nın (link gömülecek- http://www.vefa.com.tr/) karşısındaki, onun kadar eski leblebiciden taze kavrulmuş leblebinizi alıp bozanızı yudumlamak sadece bir lezzet şöleni değil, aynı zamanda tarihsel bir şehir deneyimi.
İstanbul’un öne çıkan diğer tarihi lezzet alternatifleri de şöyle.
Tarihi Sultanahmet Köftecisi / SULTANAHMET
1924 İSTANBUL / ASMALMESCİT
Tarihi Meşhur Kurufasülyeci Erzincanlı Ali Baba / FATİH
Meşhur Dondurmacı Ali Usta / KADIKÖY
Kafeler
Bir kafede kahvesini yudumlarken sakince kitabını okuyan biri ya da arkadaşıyla derin bir sohbete dalmış insanlar, şehrin filmlerde ve kitaplarda uzun uzun betimlenen klasik görüntülerinden. İstanbul da hepimizin kendini evinde gibi hissettiği ve sık sık yolunu düşürdüğü kafelerle dolu.
2013’ten beri Dem Karaköy’de, 2017’den beri Dem Moda’da, İstanbulluları ağırlayan Dem, onlarca çeşit çaydan oluşan menüsüyle ev gibi bir atmosfer sunuyor. Dem’i anlatırken en çok kullanılan betimlerden biri kesinlikle “Ev gibi”. Çin, Hindistan gibi dünyanın birçok köşesinden getirdiği çaylarla dolu menüsüne Moda’daki şubesinin açılışıyla, her yerde bulunmayacak cheesecake’lerini de eklemiş. Dem, İstanbul’da müptelası olacağınız günlük bir rutinin neo-geleneksel bir parçası olmaya aday.
İstanbul’un rahat atmosferleriyle öne çıkan kafe alternatifleri de şöyle.
Ops Kafe / KARAKÖY
Coffee Department / BALAT
Petra Topağacı / NİŞANTAŞI
Tatlı krizi ciddi bir mesele. İtiraf edin, kriz anlarında ‘o’ tatlıyı yiyebilmek için beklemeyi göze alabileceğimiz sıralar ve kat etmeyi sorun etmeyeceğiniz mesafeler, sonradan sizi de şaşırtabiliyor. Klasik tatlılar için pastaneler hala uğrak noktaları, öte yandan niş tatlılarını denemek isteyenlerin önlerinde kuyruk oluşturdukları mekanlar da mevcut.
İstanbullular için pastaneler, yıllardır sohbetin ve buluşmaların klasik odakları. Baylan Pastanesi’nin (link gömülecek- http://baylangida.com/) Kadıköy ve Bebek şubeleri de bunlardan ikisi. Kendinizi, pastanenin kült tatlısı Kup Griye yanında ev yapımı limonata ile ödüllendirmek ve nostaljik atmosferin tadını çıkarmak için Baylan Pastanesi’ni mutlaka ziyaret edin.
İstanbul’un öne çıkan tatlı noktaları şöyle.
Lebon Pastanesi / TAKSİM-BEYOĞLU
İnci Pastanesi / TAKSİM-BEYOĞLU
Kukis / ACIBADEM-KADIKÖY
Deniz Mahsülleri
Boğaz ve deniz, İstanbul denince akla gelen ilk anahtar kelimelerden. Denizle o denli iç içeyiz ki, yemek masalarını da deniz mahsülleri olmadan düşünmek imkansız. Ve şanslıyız ki, İstanbul harika alternatiflerle dolu.
Lacivert Restoran / ANADOLU HİSARI
Lacivert Restoran, Anadolu Hisarı’nda boğazın kıyısında deneyimlenmesi gereken bir İstanbul yeme-içme noktası. Şef Hüseyin Ceylan yönetimindeki mutfak, mevsimlik balık ve meze çeşitleriyle dolu bir menü sunarken, bunu bir taraftan da Akdeniz mutfağı ile harmanlıyor. Geleneksel tatlardan limonata, demirhindi, nevruz, frenk inciri, kuşburnu gibi şerbetleri de Brunch sofralarına ekleyen Lacivert, şehrin en iyi yeme içme noktalarından.
İstanbul’un öne çıkan deniz mahsülleri restoranları şöyle:
Mira Balık Deniz Ürünleri
Set Balık Lokantası
Sur Balık Restaurant
Sağlıklı Yemek Alternatifleri
İstanbul’un sayısı gittikçe artan bir yeme-içme alternatifi de vegan mutfakları. Sağlıklı yemek bulabileceğiniz mekanlar; kullandıkları organik ürünler, etsiz menüler ve sağlıklı içecekleriyle öne çıkıyor. Bu mekanlar, İstanbullu’nun farklı beslenme tercihlerine cevap vermesi açısından fark yaratıyor.
Bi Nevi Deli, glütensiz beslenme, çiğ beslenme, vejetaryen beslenme, vegan beslenme gibi şehirlinin gündemindeki kavramları çatısı altında toplayan, bitki temelli en iyi yeme içme noktalarından. Menülerinde humus, avokado gibi bir veganın başlıca besin maddelerinin yanı sıra, çeşitli tahıllar ve sebzelerle Macro Bowl’lar, vegan burger çeşitleri de bulunuyor. Çiğ tatlıları ve smoothie’leri de denemeye değer.
İstanbul’un öne çıkan vegan mutfakları şöyle: