Bir süredir hepimiz mutfakta daha önce denemediğimiz lezzetleri keşfediyoruz!
Vazgeçilmez tatlar, sağlıklı tarifler, kişisel zevklere göre özel dokunuşlar derken birçok mutfakta fırınlardan ortak bir koku yükseliyor: Banana bread, yani muzlu kek! Yumuşacık, bulutsu dokusu, iştah açan kokusu ve aromatik lezzetiyle muzlu kek, canınız tatlı bir şeyler istediğinde evde kalan muzları değerlendirerek hazırlaması pratik bir alternatif sunuyor.
Online mecralarda birçok farklı muzlu kek tarifiyle karşılaşmak mümkün. Biz de sizinle bu popüler kekin şekersiz, sağlıklı bir alternatifini paylaşmak istiyoruz.
Peki bu tarif neden sağlıklı?
- Rafine un yerine tam buğday unuyla yapılıyor.
- İşlenmiş şeker yerine bal ile tatlandırılıyor.
- Rafine edilmemiş Hindistan cevizi yağı kullanılıyor.
- Dilerseniz süt tercihinizi soya, badem gibi bitkisel sütlerden yana kullanarak sağlıklı alternatifleri çoğaltabilirsiniz.
MALZEMELER:
- 1/3 su bardağı (75 gr) eritilmiş Hindistan cevizi yağı
- ½ su bardağı (268 gr) bal
- 2 yumurta
- 1 su bardağı (225 gr) ezilmiş muz
- ¼ su bardağı (56 gr) süt
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı vanilya
- ½ çay kaşığı tuz
- ½ çay kaşığı tarçın
- Yaklaşık 2 bardak tam buğday unu
YAPILIŞI:
- Bir kapta ezdiğiniz muzu ve tercih ettiğiniz sütü karıştırarak püre haline getirin.
- Ayrı, büyük bir kapta Hindistan cevizi yağını çırpın. Ardından yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin. Hindistan cevizi yağı soğuk malzemelerle temas ettiğinde katılaşacağı için, katılaşması durumunda kabı mikrodalga fırında yaklaşık 10 saniye ısıtabilirsiniz.
- Muzlu karışımı büyük kaba ekleyin, ardından bal, vanilya, tuz ve tarçını da ekleyip çırpın. Son olarak kabartma tozunu ve unu da ekleyin, iyice karıştırın.
- Karışımı Hindistan cevizi yağı ile yağladığınız kalıba dökün ve önceden 165 derecede ısıtılmış fırına verin.
- Yaklaşık 55-60 dakika boyunca fırının kapağını açmadan pişirin. Fırından leziz kokular da yükselmeye başladığında çıkarmaya hazırlanın!
- Muzlu kekiniz piştikten sonra fırından çıkarın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra dilimleyin ve sıcacık bir kupa kahve ya da çayla, çocuklar içinse bir bardak ılık sütle, kekin tadını çıkarın!
Afiyet olsun!
Tarif: Cookie and Katie