searchAKILLI ARAMA
formİLETİŞİM FORMU
tel

MENÜ

kapat

İLETİŞİMDE KALIN

BİZİ TAKİP EDİN

facebook twitter instagram youtube
kapat

AKILLI ARAMA

Size en uygun projeleri listelemek için aşağıdaki kutuları kullanın.

-
kapat

İLETİŞİM FORMU

Projelerimiz ile ilgili bilgi sahibi olmak için iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.

İLETİŞİM FORMU

ampulFORMU DOLDURMAYA DEVAM ET
KAPATclose
LIVE IN sinpaş

Mutfakta Kış Hazırlıkları Başlasın!

Anadolu coğrafyasında her yaz bitiminde kışa hazırlık, her kış bitiminde ise kış mevsiminin sebze ve meyvelerini yazın da tüketebilmek için yaza hazırlık yapılır. Böylelikle mevsiminde besin değeri daha yüksek ve daha lezzetli mahsullerden maksimum verim elde edilir. Yaz sonlarında özellikle annelerimizi saran bu tatlı telaş ile domatesler ve reçeller kaynatılır, tarhanalar yoğurulup serilir, mevsim sebzeleriyle turşular hazırlanır, hatta mevsimden bağımsız olarak erişteler kesilip kış için makarnalar dahi hazırlanır…

İlk bakışta gözünüzü korkutsa da inanın sandığınız kadar zor değil ve kış mevsiminde ellerinizle hazırladığınız doğal, sağlıklı ve daha lezzetli bu ürünleri tüketmek paha biçilemez!

Peki kış hazırlıkları yaparken hangi saklama metotlarını kullanabilirsiniz? Önce gelin bunları birlikte keşfedelim…

 

Temel Gıda Saklama Yöntemleri Nelerdir?
Gıdalarınızı hem teknolojinin sunduğu imkanlar ile hem de bu topraklarda yüzyıllardır uygulanan geleneksel yöntemlerle saklayabilirsiniz. Buradaki temel püf nokta, hangi gıdayı hangi saklama yöntemiyle daha verimli olarak saklayabileceğinizi bilmektir.

 

Dondurmak

İlk saklama yöntemimiz, hepimizin sıklıkla uyguladığı dondurma yöntemidir. Et ürünlerini, ahududu, böğürtlen gibi orman meyvelerini, haşlanmış bakliyatları, taze bezelye, taze barbunya, haşlanmış ve taneleri ayıklanmış mısırları (salatalarınızda ve pilavlarınızda kullanmak üzere) derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Dondurarak saklama yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, çapraz bulaşma riskini azaltmak için farklı gıda gruplarını farklı raflarda depolamaktır. Örneğin et ürünlerini sakladığınız raflarda, meyve ve sebze ürünlerini saklamamalısınız.

Ürünleri direkt yıkayıp ayıklayarak saklayabileceğiniz gibi ön pişirme uyguladıktan sonra da dondurabilirsiniz. Örneğin taze fasulyeyi soğanla beraber 10-12 dakika soteledikten sonra soğutup porsiyonlayarak dondurabilirsiniz.

 

Kurutmak

Kurutma yöntemi, en çok sebze, taze otlar ve meyveler üzerinde kullandığımız bir yöntemdir. Kurutma yöntemi genel olarak iki şekilde yapılır. İlki, güneş gören ve kuru bir açık alan olabilir. Özellikle yoğun sıcaklığa sahip Güneydoğu bölgesinde bu yöntemle biber, patlıcan, domates gibi sebze/meyveler kurutulur. Bir diğer yöntem ise gölge ve serin bir yer olmalıdır. Kurutma tekniği için en tehlikeli durum ise nemdir. Evinizde güneş görmeyen, hava akımı olan bir odada kurutma yöntemini deneyebilirsiniz. Bu yöntemlerin yanı sıra, fırınınızı düşük ısıda uzun süre çalıştırarak veya bu iş için özel olarak üretilmiş ev tipi kurutma fırınlarıyla da yapabilirsiniz.

Biber, patlıcan, domates, bamya başta olmak üzere pek çok sebzeyi kurutabilirsiniz. Kuruttuğunuz biberlerden pul biber yapabilirsiniz. Nane, dereotu, fesleğen ve reyhan gibi aromatik taze yeşillikleri de kurutup baharatlarınızı kendiniz hazırlayabilirsiniz.

 

Konservelemek

Konservelemek, pişmiş veya fermente edilmiş gıdanın sterilize edilmiş bir cam kavanozda havayla teması kesilerek saklanması esasına dayanan bir yöntemdir. Kavanozların kaynar su ile yıkanıp sterilize edilmesi ve kavanoz kapaklarının daha önce kullanılmamış, sağlam olması gerekir.

Bu yöntem ile turşu, reçel, salça, domates sosu, közlenmiş patlıcan, közlenmiş kırmızı biber gibi ürünleri saklayabilirsiniz.

 

Mayalamak ve asidik hale getirmek

Sofralarımızın vazgeçilmez ürünlerinden turşu ve sirke, bu saklama yöntemiyle hazırlanan ürünlerin başında gelir. Sebzeleri fermente edip asidik hale getirerek hazırladığımız turşuların probiyotik oranı çok yüksektir. Böylelikle bağırsak sağlığımız için de büyük önem taşır. Ayrıca turşuyu, bulunduğunuz mevsimin sebzeleriyle dört mevsim boyunca hazırlayabilirsiniz.

Turşu yaparken uygulayabileceğiniz pek çok yöntem vardır. Dilerseniz sirke, limon tuzu gibi ürünler kullanabileceğiniz gibi dilerseniz de sadece kaliteli bir tuz ve limon eşliğinde hazırlayabilirsiniz. Kullanacağınız sebzelerin çürük/ezik olmaması da çok önemlidir.

 

Bonus: Ev Yapımı Domates Sosu

Malzemeler
5 kilo domates
2 yemek kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:
Domatesleri kolayca soyabilmek için üst kısımlarına bir bıçak ile çizikler atın.
Derin bir tencerede suyu kaynatıp çizilmiş domatesleri 40-50 saniye suda tutun ve ardından hemen buzlu suya alın.
Kabukları kalkan domatesleri bıçak kullanmadan elinizle soyun ve küp doğrayın.
Domatesleri tencereye alın ve üzerine tuz ekleyip orta ateşte ara sıra karıştırarak 1,5 saat kadar pişirin.
Domatesleri ocaktan almadan 10 dakika önce zeytinyağını ilave edin ve karıştırın.
Temiz kavanozlara ocağın altını kapatır kapatmaz domatesleri paylaştırın. Yıkayıp kuruladığınız kullanılmamış kapaklarla kavanozları kapatın.
Kavanozları ters çevirin ve soslar tamamen soğuyuncaya kadar bekletin.
Soğuduktan sonra güneş görmeyen, serin bir yerde saklayın.

Püf noktaları:
*Kullanacağınız kavanozun büyüklüğü içerisindeki domatesi en fazla 2 günde tüketebileceğiniz kadar olmalıdır. Eğer küçük bir aileyseniz küçük boy kavanozlar tercih etmelisiniz.
* Armut domates çeşidi daha az sulu olması sebebiyle konserve için daha uygundur. Eğer mümkünse armut domates tercih etmelisiniz.
* Eğer aldığınız domatesler yeterli olgunluğa erişmemiş ise 1-2 gün olgunlaşmasını bekleyebilirsiniz.
* Tercih ettiğiniz domatesler olgun olmalı fakat çürük olmamalıdır.
* Domates soslarını kavanozun içine sıcak sıcak doldurmalısınız ve ağzını hemen sıkıca kapatmalısınız.
* Dilerseniz domates konservesinin içerisine acı veya tatlı biber ilave edebilirsiniz.

tags Etiketler: Kış, Hazırlık

#liveinsinpaş

Şu İçerikler de Hoşunuza Gidebilir:

E-BÜLTEN

e-mail adresinizi giriniz