searchAKILLI ARAMA
formİLETİŞİM FORMU
tel

MENÜ

kapat

İLETİŞİMDE KALIN

BİZİ TAKİP EDİN

facebook twitter instagram youtube
kapat

AKILLI ARAMA

Size en uygun projeleri listelemek için aşağıdaki kutuları kullanın.

-
kapat

İLETİŞİM FORMU

Projelerimiz ile ilgili bilgi sahibi olmak için iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.

İLETİŞİM FORMU

ampulFORMU DOLDURMAYA DEVAM ET
KAPATclose
LIVE IN sinpaş

Sofranıza Hıdrellez Bereketini Taşıyın

Tarihteki en eski insan topluluklarından bu yana, mevsim, ay vb. zamansal değişimleri törenlerle kutlamak önemli bir gelenektir. Özellikle takvimin henüz keşfedilmediği dönemlerde bu tarz gelişmeler, insanların yaşamında büyük önem arz ederdi. Sadece Türk kültüründe değil, pek çok kültürde bolluk ve bereket için çeşitli törenler düzenlenirdi.

Hıdrellez de bu topraklarda ilk insan topluluklarından itibaren kutlanan, çok eski bir bayramdır. Her özel günde olduğu gibi Hıdrellez’de de insanlar birbirinden lezzetli yemeklerle donatılmış, bereketli sofralarda buluşur. Sizler için Anadolu’nun dört bir yanından farklı Hıdrellez yemeklerini derledik. Ama onlara geçmeden önce ‘Hıdrellez nedir, nasıl kutlanır’ kısaca söz etmek istedik.

Hıdrellez nedir? Ne zaman kutlanır?

Hıdrellez’in hikayesi cemrenin toprağa düşmesiyle başlamaktadır. Arapça kökenli olan ‘cemre’ kelimesi; ateş, ateş parçası, kor anlamına gelir. Halk arasındaki inanışa göre toprağa cemrenin düşmesi, doğanın uyanışı demektir ve baharı müjdeler. Ayrıca cemrenin toprağa düşmesi Kasım günlerinden, Hızır günlerine yani kıştan bahara geçiş demektir. Cemrenin toprağa düşmesiyle beraber de Hıdrellez kutlamaları başlar.

Bir diğer adıyla Hıdrellez, yani Hıdırellez olarak bilinir. Hıdırellez ise Hızır ve İlyas’ın buluştuğuna inanılan gündür.
 

 


Hıdrellez’de Hızır’dan bolluk, bereket, para, evlilik, çocuk sahibi olma, sağlık, şifa gibi dilekler dilenir. Bunun için de 5 Mayıs akşamı başlayıp ertesi akşama kadar süren birtakım ritüeller uygulanır. Bu ritüellere başlamadan ise çeşitli hazırlıklar yapılır. Bu hazırlıkların başında çeşitli yemeklerin hazırlanması önceliklidir. Hıdrellez günü kuzu veya oğlak kesilir, yaprak sarması hazırlanır. Çeşitli çörekler, börekler, pirinç pilavı, höşmerim, çirin helvası, kalburabastı, kurabiye, çerez gibi ikramlar sunulur.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’nde yer alan Hıdrellez Bayramı’nı evlerimizde kutlarken, Hıdrellez bereketini yaşamak adına yüz yıllardır süren gelenekleri evlerinizde uygulayabilirsiniz. Örneğin uyumadan önce elma kabuğunu soyup başucunuza koyarsanız, inanışa göre evleneceğiniz kişiyi rüyanızda görebilirsiniz veya evdeki tüm kavanozların kapaklarını açık bırakıp o gece dağıtılan bolluk ve bereketten faydalanabilirsiniz! Ayrıca Anadolu'da Hıdrellez akşamında evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir. Kişilerin başına gelebilecek kötülüklerin ekilen bu fasulye ya da nohutlara gelmesi dilenir. Ritüelleri tamamladıysak, şimdi mutfak hazırlığına geçebiliriz. Hıdrellez için özel yemekler pişirerek sizler de Anadolu’da yüzyıllardır olduğu gibi sofranıza bereketli geleneksel yemekleri taşıyabilirsiniz. Sofranızdan bereket eksik olmasın!

 

 

Marmara Bölgesi

Yaprak sarması
Kuzu veya oğlak çevirmesi (pilav eşliğinde)
Keşkek
Hıdrellez salatası (bol otlu ve haşlanmış yumurtalı bir salata çeşididir.)
Börek çeşitleri
Lokma
Ciğer aşı (özellikle Selanik ve Rodoplar göçmenlerinin yaptığı bir yemektir.)
Hıdrellez pidesi (diğer adıyla süt pidesi)

 

Karadeniz Bölgesi

Baklalı dolma
Keşkek
Sac yağlısı
Kalburabastı
Pancar sarması
Kuzu dolması
Mayıs helvası
Katlama
Mıhlama
Argun elma
Erik pekmezi

 

Ege Bölgesi

Peynirli tahinli pide
Zeytinyağlı dolma
Haşhaşlı katmer
Höşmerim
Libada dolması
Akıtma
Keşkek
Oğlak veya keçi çevirmesi
Hamursuz
Hıdrellez halkası

 

Akdeniz Bölgesi

Kuzu çevirme
Börek
Dolma
Aşure
Dövme çorbası
Etli kömbe
Kuzu dolması
Peynirli pide
Düğün çorbası
Güveç

 

Orta Anadolu

Pilav
Kuzu çevirmesi
Ekşili bamya
Yaprak sarması
Hindi veya kuzu kızartma
Çerkez tavuğu
Sac arası
Nohutlu ekmek
Madımak

 

Doğu Anadolu Bölgesi

Hengel
Çörek
Hasıl
Etli pilav
Tuzlu kıkıl
Tuzlu ekmek
Dilek yemeği
Keşkek
Kömbe,
Kavurmalı bulgur pilavı
Kaburga
Yumru köfte
Kavut
Ayran aşı

 

Güney Doğu Anadolu Bölgesi

Yaprak sarma
Etli pilav
Pekmez şerbeti
Şiş kebabı
Çiğköfte
Bastık
Çerez
Un helvası

#liveinsinpaş

Şu İçerikler de Hoşunuza Gidebilir:

E-BÜLTEN

e-mail adresinizi giriniz