searchAKILLI ARAMA
formİLETİŞİM FORMU
tel

MENÜ

kapat

İLETİŞİMDE KALIN

BİZİ TAKİP EDİN

facebook twitter instagram youtube
kapat

AKILLI ARAMA

Size en uygun projeleri listelemek için aşağıdaki kutuları kullanın.

-
kapat

İLETİŞİM FORMU

Projelerimiz ile ilgili bilgi sahibi olmak için iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.

İLETİŞİM FORMU

ampulFORMU DOLDURMAYA DEVAM ET
KAPATclose
LIVE IN sinpaş

Sonbahar’da Ne Yenir?

Günümüzde dört mevsim boyunca tüm/sebze meyveleri bulabilmek mümkün, peki kendi mevsiminde olmayan sebze/meyveleri tüketmek sağlığımızı nasıl etkiler?

Kışın serada yetişen yaz sebze ve meyvelerinin besin değeri düşüktür ve vücudun soğumasına sebep olur. Mevsiminde yetişen tüm gıdaların antioksidan, vitamin ve mineralleri daha yüksek iken mevsiminde yetişmeyen gıdalarda bunlar daha düşüktür. Ayrıca kış mevsiminde domates satın almak bütçe olarak da daha yüksektir ve ekonomik bir tercih değildir.

Hem bedenimiz hem de dünyamız için en sağlıklı tercih, mevsiminde yetişen sebze & meyveleri tercih etmektir. Domates vb. gıdaları kış mevsiminde de tüketebilmek için mevsimindeyken domates konserveleri hazırlayarak kış mevsimine hazırlık yapmak daha sağlıklı olacaktır. Eğer siz de yaz mahsulleriyle kışa hazırlık yapmak isterseniz daha önce paylaştığımız ‘kış hazırlıkları’ içeriğini ziyaret edebilirsiniz.

Peki tüm bu bilgiler doğrultusunda Eylül-Ekim-Kasım aylarında hangi sebze/meyveler tüketilmelidir? Gelin hep beraber bakalım…

Eylül
Eylül ayında sofralarımızla buluşacak sebzeler: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi, kabak, dolmalık biber, kırmızı biberdir. Vitamin ve mineral deposu meyveler ise: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm olacaktır.

Özellikle patlıcan, biber, mısır, kabak gibi yaz sebzelerinin son mahsullerini sofralarımıza konuk ederken pazı gibi kış lezzetlerine de geçiş yapıyoruz Eylül ayında...

Ayrıca oldukça kısa süren mevsimi sebebiyle, bu ay, inciri de bol bol tüketmenizi öneririz. Yüksek magnezyum, K vitamini ve kalsiyum içeren inciri şekersiz tatlı tariflerinde de doğal bir tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz.

Ekim
Ekim ayında tezgâhları süsleyen sebzeler: Mantar, fındık, ıspanak, havuç, yer elması, pırasa, lahana, kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar olacak. Meyveler ise: Armut, ceviz, üzüm, elma, greyfurt, mandalina, muz…

Mandalina ve greyfurt gibi C vitamini bakımından oldukça zengin meyveleri bol yeşillikli salatalarda kullanarak, yeşilliklerde yer alan demirin emilimini kolaylaştırabilirsiniz. Örneğin mandalinalı ve ıspanaklı bir salata, sağlık açısından oldukça faydalıdır…

Kasım
Kasım ayında sonbahara veda edip kış mevsimine hazırlanırken sofralarımızda yerini alacak sebzeler: Lahana, kereviz, pırasa, yer elması, havuç, ıspanak, karnabahar, pazı olacak. Meyveler ise: Ceviz, kestane, üzüm, elma, muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt…

Kış akşamları kestane kebap keyfinin başlayacağı Kasım ayı itibariyle kereviz, yer elması, havuç gibi kök sebzelere sofralarımızda sıklıkla yer vermeliyiz. Peki tüm bu sağlık deposu sebze ve meyvelerin en güzellerini nereden alabiliriz? Bunun için sizin için daha önce hazırladığımız semt pazarları rehberine bakarak size en yakın alışveriş noktasını keşfedebilirsiniz.

Bonus: Izgara Somonlu ve Kan Portakallı Detoks Salatası

2 dilim somon
1 adet kan portakalı
Karışık yeşillik
3-4 dal taze nane
3 çorba kaşığı dilimlenmiş zeytin
1 adet salatalık
1 çay bardağı haşlanmış kinoa

Sosu için:
1 adet limon
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı balzamik sirke
Tuz

Somonları pişirmek için:
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
Tuz, karabiber

Yapılışı:
1- Somonları zeytinyağı, ezilmiş sarımsak, tuz ve karabiberle beraber iyice marine edin. Pişirme kâğıdı fırın tepsisine alıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 20 dakika pişirin veya dilerseniz marine edilmiş somonları kızgın tavada her iki tarafını da 6-7 dakika olacak şekilde pişirin.

2- Salata için yeşillikleri kabaca elinizle parçalayın. Nane yapraklarını ayıklayıp kurulayın. Dilimlenmiş zeytin, yeşillikler, haşlanmış kinoa, verev doğranmış salatalık, ince dilimlenmiş kan portakalını karıştırın.

3- Salata sosu için tüm malzemeleri harmanlayın. Hazırladığınız yeşilliklerin üzerine gezdirip harmanlayın ve servis tabaklarına pay edip pişmiş somonu ekleyerek servis yapın.

tags Etiketler: sonbahar, sebze, meyve

#liveinsinpaş

Şu İçerikler de Hoşunuza Gidebilir:

E-BÜLTEN

e-mail adresinizi giriniz