searchAKILLI ARAMA
formİLETİŞİM FORMU
tel

MENÜ

kapat

İLETİŞİMDE KALIN

BİZİ TAKİP EDİN

facebook twitter instagram youtube
kapat

AKILLI ARAMA

Size en uygun projeleri listelemek için aşağıdaki kutuları kullanın.

-
kapat

İLETİŞİM FORMU

Projelerimiz ile ilgili bilgi sahibi olmak için iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.

İLETİŞİM FORMU

ampulFORMU DOLDURMAYA DEVAM ET
KAPATclose
LIVE IN sinpaş

Yiyecekleri Buzdolabında Uzun Süre Taze Saklama Önerileri

Satın aldığımız birçok gıdayı daha uzun süre muhafaza edebilmek için buzdolabında saklıyoruz. Ancak şunu da hatırlatmak isteriz: Yiyeceği sadece buzdolabına koymak yeterli değil, buzdolabına en doğru şekilde yerleştirmeye de özen göstermek gerekiyor.



Yiyecekleri buzdolabında uzun süre taze saklayabilmeniz için önerilerimizi sıraladık. Özellikle tüm yiyecekleri bozulmadan tüketmek ve evde gıda israfının önüne geçmek istiyorsanız, bu öneriler mutfakta epey işinize yarayacak.

Buzdolabında gıda saklama önerilerinin yanı sıra, dilerseniz "Mevsimlik Gıdalar Buzlukta Nasıl Saklanır?" içeriğimize de göz atabilir, buzlukta saklama yöntemlerini inceleyebilirsiniz.
 

Genel Öneriler

Yiyeceklerinizin besin değerini kaybetmemesi için öncelikle buzdolabının doğru alanlarında uygun koşullarda saklamalısınız. Çünkü sebzelik, kahvaltılık gibi bölmeler, içerisinde saklanacak gıdayı uzun süre taze tutmak üzere tasarlanmıştır.

Bir diğer temel kural ise buzdolabını tıka basa doldurmamak. Çünkü bunu yaptığınızda yiyecekleriniz hava akışını engelliyor ve buzdolabınızın daha fazla çalışmasına sebep oluyor. Bunun sonucunda bazı bölgelerde ısı dalgalanmaları meydana geliyor ve bu da bazı gıdaların daha erken bozulmasına sebep oluyor. Yiyeceklerinizi buzdolabına planlı bir şekilde yerleştirerek hava akışını, sıcaklığın eşit dağılmasını sağlayabilirsiniz. Böylece sıcaklıktan kolayca etkilenen yoğurt ve benzeri yiyeceklerinizi son tüketim tarihine kadar güvenle saklayabilirsiniz.

Temizlik

Buzdolabınızı belirli aralıklarla temizlemek oldukça önemli. Her üç ayda bir sirke, doğal sabun ve su ile yapacağınız baştan aşağı temizlik buzdolabınızın ömrünü uzatırken, yiyeceklerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Antibakteriyel özelliği sayesinde dolabınızda yiyecek kalıntılarından kaynaklanabilecek bakterileri de yok edecek sirke, harika bir doğal temizleyici.

 

Bölmeler

Buzdolabınızdaki  daha soğuk çalışan kapalı rafları et, süt, yumurta, peynir gibi çabuk bozulan gıdalara ayırmalısınız.

Kapaklı sebzeliklerde meyve ve sebzelerinizi saklamak için elbette ideal. Ancak meyve sebzelerle eti aynı bölme içerisinde saklamamalısınız, çünkü bu etten sebzelere zararlı mikroorganizmalar taşınmasına, yani çapraz bulaşmaya sebep olabiliyor.

Kahvaltılıklar

Süt ürünlerinizi hava almayan saklama kutularında muhafaza etmek, uzun süre saklayabilmenin püf noktalarından biri. Ancak peynirlerin saklanma koşulları türüne göre farklılık gösterdiğinden burada dikkat edilmesi gereken durumlar söz konusu. Örneğin, beyaz peyniri kendi suyu içinde saklamak sararmasını ve hızlı bozulmasını önlüyor. Kaşar peyniri gibi sert peynirleri ise nemden korumak gerekiyor. Peynirinizi küften uzak tutmak için, ambalajından çıkardıktan sonra balmumlu beze sararak ömrünü uzatabilirsiniz. Tereyağı ve zeytin gibi kahvaltılıklarınızı ise yine kapalı kutularda hava almayacak bir şekilde muhafaza etmelisiniz.

 

Meyve ve Sebzeler

Hemen her buzdolabında meyveler ve sebzeler için özel olarak tasarlanmış bölmeler bulunur ve yiyecekleri buralarda saklamak daha uzun süre taze kalmalarını sağlar. Ancak meyve ve sebzeleri bir arada saklayacaksınız dikkat etmeniz gereken önemli bir konu var: Farklı meyve ve sebzeler farklı gazlar salgıladığından, benzer yiyecekleri bir arada saklamanız yiyeceklerin ömrünü uzatır. Çünkü salgıladıkları gazlar bulundukları ortamda sıkıştığında çürüme başlar. Örneğin, elmaları havuçla veya portakalları ıspanakla yan yana kapalı bölmelerde saklamamalısınız.

Meyvelerin ve sebzelerin uzun süre taze kalabilmesi için bir diğer önerimiz de nefes alabilmeleri ve açığa çıkardıkları gazları dışarı atabilmeleri için kapalı kaplarda buzdolabına kaldırmamanız. Çünkü üzerlerinde biriken su damlacıkları nem oluşumuna sebep olur ve bu da yine yiyeceğin çürümesine sebep olur.
 

Artan Yiyecekler

Buzdolabının en üst rafı dolabın diğer bölgelerine göre daha kararlı bir sıcaklıkta çalışır. Bu yüzden de kalan yiyecekleri saklamak için idealdir. Hava geçirmeyen saklama kapları ve kavanozlar ile artık yiyecekleri buzdolabında sağlıklı bir şekilde saklayabilirsiniz.

#liveinsinpaş

Şu İçerikler de Hoşunuza Gidebilir:

E-BÜLTEN

e-mail adresinizi giriniz