searchAKILLI ARAMA
formİLETİŞİM FORMU
tel

MENÜ

kapat

İLETİŞİMDE KALIN

BİZİ TAKİP EDİN

facebook twitter instagram youtube
kapat

AKILLI ARAMA

Size en uygun projeleri listelemek için aşağıdaki kutuları kullanın.

-
kapat

İLETİŞİM FORMU

Projelerimiz ile ilgili bilgi sahibi olmak için iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.

İLETİŞİM FORMU

ampulFORMU DOLDURMAYA DEVAM ET
KAPATclose
LIVE IN sinpaş

Bayram Sofralarınıza Lezzet Katacak Tatlılar

Ramazan Bayramı, bir diğer adıyla Şeker Bayramı tatlısız olmaz! Bu bayram evde çekirdek ailenizle olsanız bile, bu tatlı geleneği yaşatmak için leziz bir tatlı pişirmeye ne dersiniz?

Eğer rutin olarak sağlıklı beslenmeye ve kilo kontrolüne dikkat ediyorsanız, bayramın hatırına porsiyon kontrolü ve dengeli beslenmeyle tatlı keyfinizi gönlünüz rahat yaşayabilirsiniz. Örneğin eğer şerbetli tatlı tercih ederseniz, yanında protein kaynağı bir bardak süt tüketerek kan şekerinizin aniden yükselmesini bir nebze azaltabilirsiniz. Dilerseniz tatlılarınızın yanında 1 tatlı kaşığı kaymak da tüketebilirsiniz.

Bayramda tatlı yediğiniz günlerde, tatlınızı günün erken saatlerinde yemeye özen gösterebilirsiniz. Kalan öğünlerinizde ise karbonhidrat yerine protein ve lif ağırlıklı et ürünü, sebze kombinasyonu içeren tabaklar tercih etmenizi öneririz.

Ayrıca bayramda da şekersiz ve biraz daha masum bir tatlı hazırlamak isterseniz, Ballı İrmik Helvası tarifimizi deneyebilirsiniz.

 

Lokma

 
 

Lokma tatlısı İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok şehrinde bayram, düğün, cenaze, kandil vb. durumlarda pişirilen bir ikramdır. Genellikle mayalı hamurdan hazırlanan ve kızgın yağda kızartıldıktan sonra soğuk şerbete batırılarak hazırlanan lokma tatlısı, kimi zaman küçük top şeklinde kimi zaman ise ortası delik halka şeklinde hazırlanabilir. Bazı yörelerde ise mayasız, yoğurtlu ve karbonatlı hamur ile hazırlanmaktadır.

 

Ev yapımı cevizli baklava

 
 

Bayramlarda akraba ziyaretlerinin vazgeçilmez bir klasiği olan ev yapımı cevizli baklava, Antep fıstıklı Gaziantep baklavasına kıyasla daha kalın bir hamurla yapılır. Hazırlaması oldukça zahmetli bu tatlının hamurunun sırrı ise, nişasta! Eğer sizin hamur açmak için vaktiniz olmazsa, hazır baklava yufkasıyla da nefis bir baklava hazırlayabilirsiniz.

 

Kadayıf

 
 

Kadayıf hem Orta Doğu hem de Anadolu mutfağında çok sık kullanılan bir malzemedir. Un ve suyun karıştırılmasıyla hazırlanan hamur, kızgın bir plakaya dökülür ve tel haline getirilen bu hamurdan pek çok farklı tarif hazırlanabilir. Diyarbakır usulü kadayıf burma, Erzurum usulü kadayıf dolması, Hatay usulü künefe bunlardan bazılarıdır. Cevizli, fındıklı, Antep fıstıklı gibi farklı malzemelerle zenginleştirerek damak tadınıza uygun şekilde hazırlayabilirsiniz. Ayrıca bunlara ek olarak, ‘yassı kadayıf’ ve ‘ekmek kadayıfı’ gibi geleneksel tatlıları da deneyebilirsiniz. Her ne kadar isimlerinde kadayıf geçse de tel kadayıf kullanılmadan hazırlanan bu geleneksel tarifler de gönlünüzü fethedecek!

 

Şekerpare

 
 

Türk mutfağının en sevilen şerbetli ve hamurlu tariflerinden biri olan şekerparenin geçmişi Osmanlı’ya dayanır. Portakal, limon kabuğu gibi malzemelerle farklı aromalar katabileceğiniz şekerparenizi mevsim meyveleriyle dahi hazırlayabilirsiniz. Özellikle mevsiminde karadutlu şerbet ile hazırlayacağınız şekerparenin rengi de sunumu da harika olacak! Son dönemlerde kakaolusu, haşhaşlısı, gevrek hali gibi farklı tariflerle çeşitlendirilse de klasik şekerparenin yeri başkadır! Ayrıca Konak şekerpare isimli Rumeli tatlısı ilk duyduğunuzda farklı bir şekerpare tarifi gibi gelse de oldukça farklı bir tatlıdır. Özellikle bayramlarda, düğünlerde, kız isteme merasimlerinde Rumeli göçmenleri tarafından yapılan geleneksel bir tariftir.

 

Bonus: Revani Tarifi

 
 

İftar akşamlarının ve bayramların bir klasik haline gelmiş tatlı ikramı revaninin tarihi, Osmanlı’ya kadar uzanıyor… Osmanlı döneminde Ermenistan’ın ve Erivan’ın fethedilmesi şerefine, saraydaki birbirinden yetenekli aşçıların geliştirdiği bu enfes tarif, günümüze kadar gelmeyi başarmış zamansız bir lezzet…
Limonlu, portakallı, Hindistan cevizli, elmalı, incirli (Revani-i incir), bademli gibi pek çok çeşidi vardır. Bunlara ek olarak Anadolu’nun farklı noktalarında yörelere özel olarak hazırlanan Mısır unlu Mordoğan revanisi, Diyarbakır revanisi, Edirne revanisi, Elâzığ revanisi ve İzmir revanisini de deneyebilirsiniz.

Özellikle şerbetli tatlı sevenler için liste başında yer alan revani tarifini, tüm püf noktaları ve alternatif servis önerileriyle sizler için hazırladık. Afiyet olsun!

 

Revani Tatlısı Kaç Kalori?
1 porsiyon revani (200 gram), yaklaşık 697 kaloridir. İçerisinde 55.06 gram karbonhidrat, 5.82 gram protein ve 9.4 gram yağ bulunmaktadır. Kalorisi yüksek bir tatlı olduğundan, kilo kaybetme sürecindekiler için porsiyon kontrolüyle tüketilmesi önerilir.

 

Revani Tatlısı Püf Noktaları
1- Revani hazırlamanın en önemli püf noktası, tüm şerbetli tatlılarda olduğu gibi tam kıvamında bir şerbet hazırlamaktır. Tatlıyı hazırlamaya başlamadan önce şerbetin hazırlanması ve oda sıcaklığında soğumaya bırakılması gerekir. Tatlınız fırından çıktıktan sonra üzerine soğumuş şerbeti dökmelisiniz.
2- Revani hamurunu hazırlarken tam kıvamında ve kabarmış bir hamur için yumurta ve toz şekerini iyice çırpmanız gerekir. Yumurta ve toz şeker, karışım kremamsı bir kıvam alıp biraz kabarana kadar çırpılmalıdır. Ardından önce sıvı malzemelerin tamamı eklenmelidir.
3- Keki kabartan temel malzeme yumurta ve toz şekerdir. Bu sebeple yumurta ve toz şekerden sonra ekleyeceğiniz malzemeleri çok fazla çırpmadan, sakince karıştırarak eklemelisiniz. Bir spatula yardımıyla alt-üst ederek karıştırmanız yeterlidir.
4- Revanini nar gibi kızarana kadar piştikten sonra şerbeti dökmeden önce üzerine bıçak yardımıyla delikler açmalısınız. Böylelikle döktüğünüz şerbeti tatlı daha kolay çekecektir.

 

Revani Ne Kadar Dinlenmelidir?
Tatlının üzerine şerbeti döktükten sonra şerbetini çekmesi için en az üç saat kadar bekletmeniz gerekir. Fakat özellikle belirtmek isteriz ki, revani dinlendikçe çok daha lezzetli bir hale gelir! Servis etmeden hemen önce ise yaklaşık 30 dakika buzdolabında dinlendirmelisiniz.

 

Revani Nasıl Servis Edilir?
Revaniyi servis ederken yaratıcılığınızı kullanın! Yaz mevsiminde vanilyalı dondurma ve Antep fıstığı ile servis edebilirsiniz. Ayrıca kaymak da çok yakışacaktır.
Yine damak tadınıza göre nar, çilek gibi taze meyvelerle süsleyebileceğiniz gibi ceviz, file badem gibi kuru yemişleri de bolca ekleyerek servis edebilirsiniz.

 

6-8 kişilik Tarif
3 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı irmik
1,5 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin

 

Şerbeti için:
2 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu


Yapılışı:
1- Şerbeti için su ve toz şekeri derin bir tencerede karıştırın ardından orta ateşte kaynamaya bırakın. Yaklaşık 15-20 dakika kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu ekleyip ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

2- Revani hamuru için yumurtaları ve toz şekeri mikser yardımıyla yaklaşık 5-6 dakika çırpın. İyice kabardıktan sonra sırasıyla ayçiçek yağı ve yoğurdu ekleyip karıştırın.

3- En son irmik, elenmiş un, kabartma tozu ve vanilin ekleyip spatula yardımıyla karıştırın. İyice yağlanmış orta boy bir fırın tepsisine yaklaşık iki parmak kalınlığında olacak şekilde dökün.

4- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 40 dakika üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.

5- Pişen tatlının üzerine delikler açıp şerbeti kepçeyle gezdirerek her yerine gelecek şekilde dökün ve dinlenmeye bırakın. En az 3-4 saat dinlendikten sonra dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun!
 

 

Fit Bonus: Ballı İrmik Helvası
4-6 kişilik


2 su bardağı irmik
150 gram tereyağı
2 çorba kaşığı çam fıstığı

 

Şerbeti için:
1 su bardağı + 2 çorba kaşığı bal
3 su bardağı süt

 

Servis için:
Toz Antep fıstığı

 

Yapılışı:
Bal ve ılık sütü çırpıcı yardımıyla iyice karıştırın.
Geniş bir tencerede tereyağını eritip önce fıstıkları kavurun ardından irmiği ekleyip kavurmaya devam edin. Kısık ateşte irmiğin rengi değişene kadar kavurun. Yaklaşık 15-20 dakika kavurduktan sonra hazırladığınız şerbeti ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp en kısık ateşte 3-4 dakika pişirin. Ocaktan alıp 30 dakika demlenmeye bırakın.
Ardından bir kase ile şekil verip üzerini Antep fıstığı ile süsleyerek servis yapın.

#liveinsinpaş

Şu İçerikler de Hoşunuza Gidebilir:

E-BÜLTEN

e-mail adresinizi giriniz