Vitaminler, metabolizmamızın sağlıklı bir şekilde çalışmasını çeşitli yollarla destekleyen, yediğimiz pek çok besinin içinde bulunan organik bileşiklerdir. Vitaminlerin vücudumuz için faydalarını saymakla bitiremeyiz. Sağlıklı yaşam için vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri karşılamak çok önemlidir. Özellikle uzmanların da söylediği gibi covid-19’a karşı güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak, en önemli koruyucu faktörlerden biri.
Bu sebeple pandemi sürecinin başlamasıyla beraber pek çoğumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılamak için gıda takviyesi alıyoruz. Özellikle büyük oranda güneşten aldığımız D Vitamini gibi vitaminleri karşılamak, evde olduğumuz günlerde çok daha zorlaştı. Peki sağlıklı yaşam için bu kadar önemli olan vitaminleri ne kadar iyi tanıyoruz? Vitaminler hakkında bilinmeyenleri ve onların vücudumuzdaki görevlerini keşfetmek için yazımızı okumanız yeterli!
Vitaminlerin Görevleri Nelerdir?
Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için gerekli olan vitaminlerin tüm sistemlere etkisi vardır. Kaliteli bir yaşam için ihtiyacımız olan vitaminler:
- Günlük hayatımızı sağlıklı bir şekilde sürdürmemizi sağlarken, hastalıklara karşı mücadelede bize yardımcı olur.
- Vücudun bağışıklığı için çok önemlidir. Mikrop, virüs, bakteri kaynaklı hastalıkların sık görülmesini engeller ve bu tarz hastalıklara karşı vücudumuzu korur.
- Sindirim güçlüğü gibi metabolizmayı olumsuz etkileyen hastalıkları iyileştirir.
- Kemikleri güçlendirir ve eklem sağlığı için önemlidir. Ayrıca kas kramplarının giderilmesine de yardımcı olur.
- Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Özellikle ağız, dil ve diş eti yaralarına iyi gelir.
- Gebelik öncesinde, sırasında ve sonrasında hem anne hem bebek sağlığı için çok önemlidir. Düşük riskini azaltmak, erken doğumu engellemek ve bebeğin sağlıklı bir gelişime sahip olmasına yardımcı olur.
Vitamin Çeşitleri Nelerdir?
Sağlıklı ve dengeli bir yaşam için ihtiyacımız olan vitaminler A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K Vitaminleridir. Vitaminleri doğal yollardan karşılamak için et ürünleri, süt ürünleri, mevsim meyve ve sebzeleri, tahıllar, baklagiller, yağlı tohumlar ve zeytinyağı, avokado gibi sağlıklı yağları dengeli olarak tüketmelisiniz.
Vitaminler Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?
- İhtiyacımız olan vitaminlerin dengesini korumak çok önemlidir ve zordur. Pek çok vitamin vücudumuzda birlikte çalışırken, birbiriyle etkileşime geçerek fayda veya zarar gösterebilir. Örneğin, D Vitamini kalsiyumun emilmesini sağlar. Ama Kalsiyum da demir emilimini azaltır. Bu sebeple, yeni bir ilaç veya vitamin kullanmaya başlamadan önce hem beslenme rutininizi hem de kullandığınız tüm ilaç ve gıda takviyelerini doktorunuza danışmanız gerekir.
- Vitamin takviyesi almak her zaman iyi sonuçlar doğurmayabilir. Kullandığınız vitamin takviyelerini direkt bir tedavi olarak kullanmak yerine doktor kontrolünde ve onun önerdiği miktarda tüketmenizi öneririz. Çünkü bazen gereğinden fazla alınan takviyeler size zarar verebilir. Örnek olarak, çok yüksek dozlarda tüketilen Niasin ve B3 karaciğere zarar verebilmektedir.
- Vitamin ihtiyacı kişiye, cinsiyete, yaş grubuna ve pek çok faktöre göre değişiklik gösterir. Örneğin hamilelerin kullanacağı vitaminler ile ergenlik yaşındaki bir gencin ihtiyacı aynı olamaz. Bu sebeple vitamin takviyesi almadan önce bu faktörleri inceleyerek sizin için en doğru vitamini konunun uzmanlarına danışarak seçmenizi öneririz.
- Et ve süt ürünleri gibi belli gıda gruplarını hiç yemiyorsanız, o gıdalardan gelecek vitaminleri mutlaka dışarıdan takviye ile sağlamanız gerekir. Aksi taktirde ciddi bir bağışıklık sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
- Suda çözünen vitaminler (B Vitaminleri ve C Vitamini) vücutta depolanamaz ve vücudunuzun temel işlevleri yerine getirmesini sağlamak ve eksikliği önlemek için günlük olarak alınmalıdır.
- Bazen çok dengeli beslenseniz de, bazı vitamin ve minerallerin vücudunuzda daha düşük seviyede olduğunu görebilirsiniz. Bunun temel sebebi, doğru pişirme yöntemini kullanmamanızdan kaynaklanabilir. Örneğin sebzelerin uzun ve yavaş pişirilmesi, vitamin içeriğini azaltacaktır.